Voor ik verder ga…


Ooit begon ik deze blog toen ik aan het herstellen was van wat ik noem spiritueel narcistisch misbruik. Sommige van mijn berichten gaan daarover.
Er is weinig te vinden in Nederlandse boeken en op internet over spiritueel narcistisch misbruik, maar ik heb dit verschijnsel noodgedwongen uitgebreid onderzocht. In het Engelse taalgebied is veel meer te vinden. Daarbij had ik mijn eigen praktijksituatie, die helemaal niet zo uniek bleek te zijn.
Ik weet hierdoor alles – of in ieder geval heel erg veel – over: narcisme, trauma, manipulatie(technieken), marketing, mind control en cult mind control. En hoe makkelijk de mens is mee te nemen in een gedachtegoed (dat lekker voelt en waar elementen van waarheid in zitten).
Maar ook: hoe mensen vasthouden aan wat ze het best uitkomt en hoe ons voorstellingsvermogen en ons onvermogen ‘los te laten’ tegen ons gebruikt wordt.

Ik zie deze wereld als een plek waar liefde (en daarmee bedoel ik niet de spirituele ‘licht en liefde-concepten’) nog onvoldoende doorgang vindt. Spiritualiteit heb ik niet zelden ervaren als een ondermijnende, soms zelfs (passief) agressieve, mensonderdrukkende en niet-verbindende stroming, waar je best wat praktisch voordeel uit kunt halen.
Laat het geen bezigheidstherapie zijn, of een manier om de dingen die je werkelijk wilt bereiken in je leven niet te hoeven laten gebeuren. Spirituele bypassing is zeer goed mogelijk.
Sommige mensen verlangen ernaar ‘iemand te zijn’. Binnen de spiritualiteit zag ik prinsjes en prinsesjes met een entitlement die zijn weerga niet kende en die een hartstochtelijke drang hadden naar gezien willen worden. Zij keken nooit in de spiegel en wat ze ‘manifesteerden’ in de wereld kwam op mij nogal verstorend over.

Liefde is betrokkenheid bij al het leven en is een verbindende, creërende kracht. Over spiritueel narcistisch misbruik, wil ik – voor ik loslaat en verder ga – graag nog het volgende zeggen.

(Het artikel hieronder is een uitgebreide versie van een artikel dat ik op een forum plaatste.)

Spiritueel narcistisch misbruik is werkelijkheid

Spiritualiteit betekent letterlijk: alle zaken die de geest (of de ziel) betreffen. In de praktijk is het een ‘vakgebied’ waar ongelooflijk veel geld mee verdiend wordt over de rug van de getraumatiseerde mens. 

Ieder mens is getraumatiseerd in meer of mindere mate. Niemand uitgezonderd.

Binnen het vakgebied spiritualiteit zijn er veel vangnetten. Je kunt denken: ik als hoogopgeleid en weldenkend mens met beiden voeten op de grond, trap hier niet in. 
Uit eigen ervaring kan ik zeggen: spiritueel narcistisch misbruik is werkelijkheid. Je zwakke plek is je trauma. Je zocht misschien verlichting. Niet zoals Buddha, maar gewoon verlichting van de zwaarte van het trauma dat op je leven drukte.

Ik heb het niet over de intentie van mensen die hiermee hun geld verdienen. Die kan goed zijn. Ik heb het over hoe dit uit kan pakken in de praktijk. Over de goeroe en de beweging waar ik NIET zo ver in mee ging, schreef ik bovenstaand gedicht. 

Zoals ik al zei: dit vakgebied kent vele vangnetten. Er is er een voor iedereen. En er is geen deur waarop staat: ‘welkom bij onze sekte’, want dan denken we al gauw aan mensen die zich kaalscheren en rare dansjes doen in waaiende rokken. Het zijn geleidelijke processen waarbij groepsdynamieken een rol spelen.
Ook zal iemand binnen dat vakgebied zichzelf niet zo snel een goeroe noemen. De connotatie daarvan is niet positief. En jij bent dan een ‘volger’ als je erheen zou gaan. Dus jij ontkent dat ook.

Vier zaken kunnen een rol spelen bij spiritueel misbruik. (1) Je kwam ergens waar je iets vond dat je het meest gemist hebt in je leven. (2) Het ging over zaken die enorm bij jou resoneerden. (3) Voor een heel kort moment werd je gehoord en gezien in wie je werkelijk bent en dat smaakte naar meer. (4) De leider of goeroe had toegang tot een bron (van informatie) die jij niet hebt of suggereert dat. (Jij trekt altijd aan het kortste eind).

In de meeste gevallen is er sprake van narcisme bij de goeroe die nooit van zichzelf zal zeggen (of dat zelfs zal ontkennen) dat hij/zij een goeroe is. Niet zelden speelt trauma ook bij de goeroe een belangrijke rol. Hij/zij leeft dit onbewust en onverwerkt uit. Er lijkt een verband te zijn tussen mensen die als kind gepest zijn en zelf later spiritueel leider/goeroe worden. Ik zag dat althans meerdere malen.

Goeroes vind je tegenwoordig ook volop in het vakgebied van de conspiracy en de ‘wakkere-mensen-wij-pikken-het-niet-langer-bewegingen’. Ook hier zit een prima verdienmodel aan vast. Ze zijn zogenaamd ‘vrijspreker’ en daarom is de nu échte informatie gratis, maar geef alsjeblieft met gulle hand. Ik noem dat power to the people-misleiding en zeg liever: ‘follow the money en maak eens een rekensom’.

Spiritualiteit lijkt altijd heel licht en lief. Iets van ‘zachte mensen’ en met ‘zachte kracht’. Schijn bedriegt. Ik werd altijd ‘de boze’ genoemd, maar echte liefde heeft geen zacht stemmetje en gebruikt ook geen wollige vaagtaal. Echte liefde is kracht en soms kan boosheid (ik noem dat zelf ‘duidelijk zijn’) de vorm zijn. Emotie is kracht. Het maakt niet uit welke kleur die heeft.
Waaraan ik wil toevoegen dat ‘met je vuist op tafel slaan’ agressie is waarmee je een ander de mond kunt snoeren. Dat hoeft nu ook weer niet.
Ieder mens doet ertoe.

Tot slot wil ik zeggen dat de schade van spiritueel narcistisch misbruik groot kan zijn. Het is een aanval op je diepste kern. Ik ken inmiddels vele slachtoffers die het maar moeizaam te boven komen en er al jarenlang mee zoet zijn. Je kunt er evenwel van herstellen en sterker worden.