Verwondering


Ik kan mij verwonderen over de schoonheid van deze aarde. Bovenstaande foto is een foto zonder Photoshop-veranderingen. De lucht aan de IJssel ziet er vaker zo mooi en bijzonder uit.

De foto werd gemaakt door mijn partner (van mij en mijn hond) nadat we ons eerst hadden verwonderd over de prachtige lucht achter de IJssel. We zijn misschien gewend aan prachtige luchten achter de IJssel, maar toch gaan we door met ons verwonderen erover.

Dat hij deze foto maakte (met mijn camera, die ik normaalgesproken altijd draag en gebruik), kwam omdat ik me net ook even aan het verwonderen was over een bijzondere ster waar ik allemaal lichtbollen vanaf zag komen. (Ik zie dat nog beter wanneer ik door mijn camera kijk.)
Ik wilde hem dit wonderbaarlijke verschijnsel – dat ik wel vaker waarneem – ook laten zien, en liep zelf alvast door.

De volgende dag liep ik met een buurvrouw over de dijk. Weer was er een wonderachtige lucht achter de IJssel zichtbaar. Ik begon mij te verwonderen. Ik zei tegen mijn buurvrouw: ‘O, wat mooi, moet je zien: die lucht en hoe die boom daar zo mooi tegen afsteekt.’ (Ik had mijn camera niet bij me.)
Bijna onverschillig antwoordde zij: ‘Ja, mooi hè?’ en ze vervolgde het gesprek over praktische zaken van waar je in Zutphen lekkere kaas kunt kopen.

Hierover was ik verwonderd, maar ik had niemand om mijn verwondering daarover mee te delen op dat moment. Misschien had ik moeten zeggen: ‘Nee, echt, kijk nou, hoe mooi dat is. Verwonder je! Uit je in enthousiaste verwondering, zodat ik zeker weet dat jij je ook verwondert!’
Maar dat zou raar en misschien wel dwingend geweest zijn.

Even later zagen wij (eerst ik en toen zij ook) een licht in de lucht dat geen ster was en ook geen vliegtuig. Het kon eigenlijk ook geen satelliet zijn.
Ik begon mij te verwonderen, maar mijn buurvrouw zei dat het een satelliet was. We hadden het nog even over ditjes en datjes en op een gegeven moment gingen we beiden met onze honden naar huis.
Het licht dat geen vliegtuig, geen ster en (volgens mij) ook geen satelliet was, was in de tussentijd alweer verdwenen.