Ont-moeten


Als redacteur ben ik streng op streepjes die er niet horen. Ontmoeten is ontmoeten. Er hoeft geen streepje. Sommige mensen doen het toch om te benadrukken dat er niets moet bij een ontmoeting.

Voor de lammetjes en mijn hond lijkt het overigens wel een ‘moeting’ om elkaar te ontmoeten. Ze wilden alledrie heel erg graag.

Eigenlijk ben ik ook helemaal geen redacteur.
Ik ben opgeleid tot redacteur.
Aan de Hogeschool van Amsterdam. Een opleiding met de sexy naam: Boekhandel en Uitgeverij. Of stiekem: Frederik Muller Academie.
(Inmiddels: Creative Business (Media, Informatie en Communicatie))
Maar daar was ik ook al hoffotograaf.
Wat ik ook niet ben.

Tijdens het maken van het jaarboek, maakte ik een foto van de Belgische schrijver Herman Brusselmans.

Ik heb onlangs vernomen dat hij zijn haar heeft afgeknipt, mogelijk is hij wat minder vrouwonvriendelijk gaan schrijven óók.

Herman Brusselmans wilde de foto die ik van hem had gemaakt voor het jaarboek, graag hebben voor zijn nieuwe cover. En ja, dat wilde ik natuurlijk ook wel. Dus nam ik genoegen met een zeer slechte betaling van iets rond de 200 gulden. Ik was een arme, naïeve student en daar kon ik zeker 2 maanden van eten.
Hoeveel herdrukken er van het boek met mijn foto gemaakt zijn, geen idee! Veel!
Mijn foto is ook zonder toestemming bewerkt. Gespiegeld en met een vreemd raster. Ook is mijn foto ingekleurd.

Het boek heet: Kou van jou.

Dat is inderdaad wel koud om iemand onder te betalen of eerst te proberen de boel uit te buiten met iets dat het eergevoel doet strelen. Maar daar kan Herman Brusselmans niets aan doen, hoor. De uitgeverij regelde dat zo. En een uitgeverij wil boeken uitgeven, geen geld. Logisch!

Maar volgens mij is er vuur van mij gestolen dat ik dringend terug moet gaan halen.